Политика

Апелативен съд – Пловдив отмени присъдата на бившия главен архитект на Община Пещера

Написано от Пещераинфо

С решение от 2 декември Апелативен съд – Пловдив, отмени присъдата на главния архитект на Община Пещера и директор на дирекция ТСУ – Надя Грудева, наложена й от Пазарджишкия окръжен съд за вземане на подкуп,предаде Виделина.

Грудева беше задържана на 22 март, непосредствено след получаване на сумата от 200 лв. и след подадена от бизнесмена Димитър Димитров жалба за рекет от нейна страна, в качеството й на длъжностно лице. На 16 септември тя беше призната за виновна и беше осъдена на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 3000 лв. Тя беше лишена и от правото да заема длъжност в държавни и общински учреждения, свързана с архитектура, строителство и устройство на територията, за срок от 3 години.

Димитров се срещнал с Грудева по повод нуждата му от проект за имот. Директорката на ТСУ му предложила да посредничи с проектанта, неин съгражданин, като му предаде 200 лв., които взела с тази цел. След време обаче проектантът го изненадал с информацията, че още не е получил парите, и се наложило Димитров да му плати втори път, а Грудева обяснила, че задържала парите с цел плащане на бъдещи услуги. Следващата им среща била по повод решението на бизнесмена да продаде друг свой имот и нуждата от удостоверение, което Грудева трябвало да подпише. Когато Димитров споделил, че е стартирал процедурата, архитектката му поискала още 200 лв. за извършени услуги в миналото. Той отказал. Удостоверението си получил на 10 март и докато бил в общината, отново срещнал Грудева, която пак повдигнала въпроса за парите. Според показанията на Димитров тя му поднесла да подпише бял лист със срока, в който трябвало да й се издължи. Въпреки че подписал, Димитров се оплакал на обществения посредник, той го посъветвал да се обърне към полицията. Съгласно уговорката Димитров и Грудева се срещнали отново на 22 март в неговия офис, където станало предаването на 200-та лв., непосредствено след което жената бил задържана. Грудева обяснила, че парите са заем, който дала на Димитров.

Според пловдивските магистрати първоинстанционният съд неправилно е приел друга дата за издаване на съответното удостверение – 14 вместо 10 март, когато Грудева не е взела парите. Това, според тях, е достатъчно основание да бъде оневинена по повдигнатото й обвинение и присъдата да бъде отменена. Апелативният съд все пак признава Грудева за виновна за вземането на рушвета по предходния проект, който не е бил в кръга на служебните й задължения, като я освобождава от наказателна отговорност, налага й административно наказание от 1000 лв. и потвърждава присъдата в останалата й част. Решението е окончателно

 

Коментари