Институции Култура Общество

Акад.Людмил Стайков с уникално дарение за читалището

Написано от Пещераинфо

Пещера.Големият български режисьор акад. Людмил Стайков дари над 800 книги от личната си колекция на Библиотеката към НЧ“Развитие“ в Пещера. Сред тях има книги, които носят личните послания на авторите им към акад.Стайков. Заедно с литературните творби, културната институция получи всички отличия и грамоти на акад.Стайков, както и всички работни сценарии, по които е правил най-добрите български филми. Безпрецедентният акт бе приветстван от пещерци, които имаха шанса лично да се срещнат с академика. От името на обществеността благодарност изказа Люба Шопова от Библиотеката, която го увери, че книгите са в добри ръце. „В нашата библиотека вече е обособена дарителска колекция "Библиотека Людмил Стайков", с около 450 тома отраслова и художествена литература, предстои да включим и тези ценни издания, които днес ни подарихте. От името на читателите и екипът на Библиотеката при НЧ"Развитие-1873"-Пещера, Ви благодаря за направеното добро, за предоставената възможност да притежаваме и популяризираме вашето дарение“, допълни Шопова.

Людмил Стайков е роден в София, но неговите родители са родом от Пещера и съответно детството на талантливия режисьор минава в родопския град. Тук той се среща за първи път с магията на киното, като именно в читалището за първи гледа филм.

Пред развълнуваната публика акад.Стайков разказа моменти от своята творческа биография, сподели успехите на свои ученици, отговори на много въпроси. Той сподели и новината, че тази година ще е готова новата версия на филма, който ще бъде първият български филм монтиран отново. От неговите три серии ще бъде създадена нова история с дължина 2,20 ч.

Почетният гражданин на Пещера бе приветстван от кмета Николай Зайчев, който каза изключително силни думи за добродетелите на Людмил Стайков и близостта, която се е породила между двамата.

Освен, че отговори на много въпроси, 82-годишният доайен на българското кино, дълго раздава автографи върху оригинални снимки от филма „Хан Аспарух“.

Преди самата среща хората от Пещера имаха възможност да гледат документален филм посветен на 80-годишнината на акад.Стайков, а във фоайето на читалището бе подредена изложба с наградите, които е получил през годините.

 

Коментари