Култура Общество

15 години Група за автентичен фолклор

Написано от Величка Ачева

Пещера.Групата за автентичен фолклор „Родопчани“ към НЧ “Развитие 1873” отбеляза 15 години от своето създаване. Гост на празничният концерт бе кметът на Община Пещера Николай Зайчев, който поздрави изпълнителите и техния ръководител Павел Куцев. „Благодарение на тези хора в нашия град се пази традицията, съхранява се културата, издига се духовността ни. За това избрах да подаря икона на Св.Богородица, която да ви закриля. Пожелавам си на 50- годишнината на групата отново да се съберем заедно“, каза в поздрава си градоначалникът.

Групата за автентичен фолклор бе поздравена от музикалната група към клуб "Оптимист", Вокална гщрупа "Чучулига", танцова формация "Хоп троп".

Изпълнителите от групата са типични представители и носители на фолклор от Средните Родопи.  Групата е носител на званието “Представителен ансамбъл” на Националната секция на ЦИОФФ – България.

Многобройни са изявите  на групата за автентичен фолклор на регионални, национални и международни фестивали и конкурси в страната, на събори – надпявания, на които винаги е получавала награди, дипломи, медали и отличия.

 

Коментари