Общество

Световен ден без тютюнопушене

cigara
Написано от Димитър Насков

31 май e обявен от Световната здравна организация за Международен ден за борба с тютюнопушенето. За първи път денят се отбелязва на 31 май 1988 година, по инициатива на Световната здравна организация, одобрена на 42-рата й сесия с резолюция 42/19 от 17 май 1989 г.

Днес пушенето е придобило формата на глобална епидемия, която обхваща целия свят. Тя повсеместно засяга повече от милиард души, като все повече въвлича децата и жените в много страни. Днес ,поради разностранното пагубно влияние на пушенето, ежегодно умират 4 милиона души, а в следващите 25 години броят им може да достигне 10 милиона…
Пушенето е навик, преминаващ в болест, тясно свързана с начина на живот. Вече повече от столетие се води борба срещу тютнопушенето с различни средства.
Малко хора знаят, че:
– с никотинов сулфат агрономите пръскат вредителите по растенията
– смъртоносната доза никотин за възрастни е 20 цигари, изпушени една след руга, а за тийнейджъри – 10
– освен никотина, в цигарения дим се съдържат такива токсични и канцерогенни вещества като въглероден окис, ацеталдехид, ацетон, циановодород, амоняк, бензол, акрилонитрил, фенол, формалдехид, винилхлорид и още много други
– дори пушенето на 2-3 цигари на ден в продължение на няколко години, съкращава живота на пушача с около 1 година. Средно пушачите живея осем години по-малко от непушачите и то, ако не ги заплашва рак, язва, заболявания на сърцето и съдовете.

Американски лекари установили, че постоянно пушещите тийнейджъри изпадат в безпричинна паника 15 пъти по-често от непушещите си връстници. 

Коментари