Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

„България получи два европейски шамара едновременно заради корупцията“, пише вестник „Сега“. Изданието посочва, че Холандия попари отново надеждите на страната ни да влезе в Шенгенската зона, като отказа достъп заради ширещата се корупция на високо равнище. Министърът на външните работи Стеф Блок, който дойде в София, отклони горещото желание на домакините си да промени позицията на своето правителство и да даде зелена светлина на България за зоната без вътрешни граници в ЕС. Брюксел от своя страна отчете, че борбата с това явление у нас е незадоволителна, уточнява „Сега“.

„Медицински сестри от страната започват гладна стачка, тъй като нито едно от исканията им по време на протестите не е изпълнено“, съобщава вестник „Дума“. Сестрите от спешното в Бургас планираха да предприемат крайната мярка на 3 юни, но отложиха за 6 юни. За днес са обявили гладна стачка сестри от Пловдив, а на 12 юни и техни колеги в София.

В повечето лечебни заведения не са достигнати договорените по Колективния трудов договор заплати, увеличенията след протестите са между 50 и 80 лв. Едно от първите искания на сестри, акушерки, лаборанти и фелдшери беше да бъде премахнат търговският статут на лечебните заведения, допълва „Дума“.

„Химията срещу млякото в сирене, мляко, кашкавал и кисело мляко“, пише във водещата си публикация вестник „Труд“. По данни на земеделското министерство изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти. От бранша твърдят, че производители влагат растителни мазнини и протеини, които заместват млякото. Също така вносен кашкавал се пакетира у нас и се продава за български, посочва още „Труд“.

„Пожарната иска достъп до телефона на бедстващи без съдебно разрешение“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Вестникът обяснява, че предложението пожарните служби да имат достъп до данните от клетките на мобилните оператори, след като получат сигнал за човек в беда без да искат разрешение, е на председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов. Целта е с промени в Закона за електронните съобщения да не се губи излишно време, което да постави в риск здравето и живота на издирвания. Сега процедурата отнема около 3 часа, посочва „24 часа“.

„Школата в центъра изсмукват първолаците от квартала“, информира „Монитор“. Изданието допълва, че родителите се борят да запишат децата си далече от дома им, привлечени от екзотични езици и реноме на съответното учебно заведение въпреки районирането и предимството, което дава уседналостта при кандидатстване в школо.
Източник : / БНР /

Коментари