Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

„Нинова изхвърли Сергей от евровота, пленумът го върна“, гласи водещото заглавие на вестник „24 часа“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе (вчера-б.р.) сутринта на пленума със свой вариант на червената евролиста. Сергей Станишев беше вън от нея. „Подарък за ГЕРБ“, оцени президентът на ПЕС списъка и попита какво всъщност иска да каже партията на избирателите си и на Европа. Привечер, след драматичен обрат, таен вот и балотаж Станишев беше вписан в листата на пета позиция, уточнява „24 часа“.

„Иво Христов влезе в листата на БСП“, посочва вестник „Дума“. Изданието уточнява, че началникът на президентския кабинет Иво Христов зае четвърта позиция в кандидатската листа на „БСП за България“ за европейските избори. Журналистът Велизар Енчев заема десето място, а коалиционният партньор Емил Георгиев от „Екогласност“ затваря листата.

„Военната немощ на България се оказа силно преувеличена“, информира в заглавие вестник „Сега“. Изданието обяснява, че това показват международните изследвания и сравнения. По разходи за отбрана на глава от населението например България, която обикновено се влачи на опашката в разни класации, се намира в средата между всички държави – членки на НАТО. А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е 15-а военна сила в ЕС и 60-а на планетата, посочва „Сега“.

„Електронен нашийник слагат на всеки автомобил“, пише вестник „Труд“. Лепенка с чип за електронна идентификация да има всеки автомобил, преминал през годишен технически преглед – това е заложено в промяна в наредба на Министерството на транспорта, пусната за обществено обсъждане. Всекидневникът уточнява, че лепенката с чип трябва да е горе в средата на панорамното стъкло. Също така се залага и разделение на пет екологични групи за леките коли и микробусите, допълва „Труд“.

Детските пюрета у нас са най-скъпи в ЕС, а шоколадът е без какао, пише в заглавие „Монитор“. Вестникът уточнява, че с една трета са по-скъпи пюретата за бебета в сравнение с редица европейски държави. Най-евтини са храните за най-малките в Италия, следвана от Холандия и Австрия. 
Източник : / БНР /

Коментари