Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

„Пенсиите най-трудни за хората на 45 години“, пише вестник „Труд“. От разчети на Сребърния фонд става ясно, че изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно. На 100 работещи българи ще се падат по 90 пенсионери, а дефицитът в общественото осигуряване ще расте. 628 хил. души се осигуряват в доброволни фондове, уточнява „Труд“.

„Спешни промени за медиите ще пазят управляващите от нов „Апартаментгейт“, пише „Сега“. Изданието посочва, че в разгара „на скандала с апартаментите, който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да замени „морално остарелия“ Закон за радиото и телевизията. С аргумента, че е нужно синхронизиране с европейските изисквания, под контрол и регулацията от държавата ще попаднат и интернет сайтовете, допълва „Сега“.

„Оправдават с жаби далавера с мост“, пише „Дума“. Изданието обяснява, че „уж размножителният сезон на жабите се оказа удобно извинение кметът на Пазарджик Тодор Попов от ГЕРБ да оправдае протакането на проект, спечелен от скандалната и приближена до властта „Еко-Хидро-90“. След поръчка от миналата година фирмата е прибрала близо 1,3 млн. лева за строителство на мост до парка остров „Свобода“. Предпочетена е пред по-ниска оферта заради изключително краткия срок, който обещава за строежа 40 календарни дни, допълва „Дума“.

„Бизнесът краде ток повече от циганите“, пише в заглавие на първата си страница „24 часа“. Изданието обяснява, че на дискусия, посветена на темата, е станало ясно, че 10% от кражбите на електричество са от роми, а 50 на сто – от хотели, фабрики, ресторанти и други бизнес потребители. И при новите правила на КЕВР за измерване на електрическата енергия кражбата на ток е по-изгодна, отколкото цените, по които плащат редовните потребители. Тази забележка към регулатора отправиха и трите електроразпределителни дружества. Те искат присъди като за тероризъм при кражба на кабели, допълва изданието. 

„От 1 до 10 бона доплащане за краден ток предвиждат новите правила за измерване на електроенергия, които се очаква да влязат в сила след по-малко от месец. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от „Монитор“.
Източник : / БНР /

Коментари