Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

"ГЕРБ се опитва да тушира "апартаментгейт" с вълна от оставки", пише "Сега". За партията "се жертваха" депутатът Делян Добрев, кметът на Созопол Панайот Рейзи и заместник-областният управител на София-област Томи Николов. Управляващите обаче упорито мълчат за бъдещето на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, подчертава вестникът.

Според "Земя",в ГЕРБ има паника. Домашното на властта рухва, "апартаментгейт" взе главата на Делян Добрев и вицегубернатора на София, както и на кмета на Созопол, пише вестникът. "Борисов се спасява с чужди оставки" е водещото заглавие на "Дума".

 "24 часа" информира, че иска достъп до информация от главния прокурор и президента със заглавие: "Всеки приказва за корупцията както му изнася – огласете целия дебат при Радев". Заради разнопосочните оценки е добре българите да разберат какво се случи наистина, мотивира се вестникът.

Социологическият щаб на "24 часа" предлага коментари за това кой как смята да се бори с корупцията. Сред споделените мнения са, цитирам: "Никой не иска да поеме негативите от разговора "антикорупция" преди избори" и "В България корупция – това са другите".

Биофермерите искат оставка на Порожанов, пише "Труд" като водеща тема. Вместо за агроеколоия, субсидиите отиват предизборно към общините, подчертават биопроизводителите. Министърът обаче е репликирал, че нито едно от исканията няма резон.

"Парите от българи зад граница са повече от чуждите инвестиции" е друг акцент в "Труд". Преводите са 3,8 на сто от Брутния вътрешен продукт. Според данни на Световната банка, емигрантите са изпратили у нас 2 милиарда 390 милиона за миналата година.

В 77 държави гласуват нашенци за европейския парламент, информира "Монитор". Разкриваме 107 секции, най-много в Германия и Съединените щати.2 милиона лева е таванът за харчове на кампаниите на партиите.

В интервю за "Монитор", министърът на икономиката Емил Караниколов обещава да строим индустриални зони  с европари. Според него, ще има мост над Дунав и при Свищов заради нови завои. Подготвени сме с държавна помощ за привличане на "Фолксваген", декларира Караниколов.

"Сега" предлага анализ на тема: "Какви са българските рискове пред чакалнята за еврозоната". При проблемите в банковия и застрахователния сектор България може да бъде приета във валутнокурсовия механизъм не по-рано от втората половина на 2020 година. Този срок, според изданието, е най-реалистичният на сегашния етап.

За Възкресение Христово, което е в края на април, топлофикациите ще прекратят подаването на топло, съобщава "Телеграф". Първи без отопление ще бъдат в Пловдив, а от 1 май започва годишният отчет на топломерите.

  Източник : / БНР /

Коментари