Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

Заради петрола горивата най-скъпи от 3 месеца, пише "24 часа". Дизелът стигна 2,34, а бензинът се продава за 2,14, уточнява всекидневникът и извежда като основна причина за поскъването котировките на петрола, които са почти 68 долара за барел.

Вестникът публикува интервю с юриста Цветан Цанев, чието име нашумя след разкритията, че средства на държавната петролна компания на Венецуела са били държани в открита от него сметка в българска банка. От интервюто става ясно, че Цанев се намира в Швейцария. "Случаят се политизира, но чисто професионално погледнато, няма поводи за скандал", казва Цанев, според който действията му са били напълно законни.

Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов, пише на първата се страница "Труд", според който министър-председателят е наредил "да няма ощетени българи" от промяната на формулата за изчисление на пенсиите. "Спасител, Султан и Балканджи Ганьо" е озаглавен саркастичен фейлетон по темата на последната страница на "Сега".  "Той непрекъснато спасява народа от видими и невидими заплахи, често пъти ние нищо не разбираме, защото злото е пресечено из корен", пише авторът и допълва – "лоши везири и чиновници на Добрия султан объркаха формулата за пенсиите". "Гръмна пенсионната реформа на ГЕРБ", е интерпретацията на "Дума", като според вестника на БСП две правителства на Борисов ощетяват бъдещи пенсионери, а над 31 процента от пенсиониралите се от началото на тази година ще бъдат с по-малка пенсия.

Цветан Цветанов се оказа собственик на нов свръхлуксозен апартамент, пише "Сега" на първата си страница. Според вестника, зам.-председателят на ГЕРБ е замесен в поредната въртележка от сделки с имоти при съмнително ниски цени, които "могат да говорят за избягване на данъци". Скандали с апартаменти бележат кариерата на зам.-шефа на ГЕРБ, припомнят от вестника.

"Потокът на мълчанието" е озаглавена неподписана позиция на "Труд", провокирана от факта, че строежът на газопровода „Турски поток“ е достигнал бреговете на Турция, а "Газпром" официално е уведомила българските власти, че от 2020 година спира транзита на газ през нашата страна за южната ни съседка. "Откъде ще минава продължението на "Турски поток" и дали ще пресече територията на България все още официално не е обявено от Москва. Това мълчание вече граничи с абсурда", пише вестникът.

"Таксиджии на война с руските копърки", пише "Телеграф" за "граждански арести", които таксиметрови шофьори осъществяват спрямо техни "нелегални" колеги, използващи руското приложение за превоз "Максим". Сплашването в глухи улици е отговорът на водачите от столични компании срещу т.нар. "руски Юбер" пише журналист от изданието, който сам успял да регистрира в "Максим" – цитирам "24-годишна трошка", с която да превозва пътници.
Източник : / БНР /

Коментари