Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

Житото от новата реколта ще е по-евтино, пише вестник "Земя" на първа страница, предвид котировките на зърното на европейските борси.

Изданието съобщава още, че градинарите излизат на протести, ако не бъдат чути от властта. Те настояват да се изготви дългосрочна стратегия за плодовете и зеленчуците и да получават краткосрочно кредитиране от фонд "Земеделие".

В приложението си "Агро", вестник "Дума" пише, че потреблението на плодове и зеленчуци у нас гони 400 млн. евро.

Българите предпочитат родното производство – това е станало ясно на агрофорум в Пловдив. По данни на представители на бранша, площите с овощни дървета у нас нарастват безпрецедентно, научаваме от публикацията.

За последните осем години са се увеличили отпуските заради влошено здраве, алармира "Монитор". С една трета са повече отсъствията по болест за този период. Работодатели са обжалвали, отменени са 25 на сто от обжалваните болнични листове.

"Под натиск от Брюксел властта склони да обсъжда защита на длъжниците", пише вестник "Сега". Омбудсманът Мая Манолова предлага промени в Гражданско-процесуалния кодекс, в които е записано съдът да изисква от банките договорите, преди да издаде заповед за принудително изпълнение. Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ я покани на обсъждане в сряда.

Ден след трети март, посрещаме руския премиер Медведев в понеделник, съобщава "Труд". Двудневното посещение започва от площад "Александър Невски". В програмата на посещението е предвиден българо-руски форум за туризма, който ще бъде открит от премиерите Борисов и Медведев.

Спираме да сменяме времето от зимно на лятно през 2020 година, информира "Телеграф". Вестникът цитира евродепутата Емил Радев, че това решение ще бъде гласувано в европарламента през март. Северните държави предпочитат зимното часово време, а южните страни-членки искат лятното, пояснява Радев. У нас тепърва ще се прави проучване по темата.

"Газовият хъб е благословен от Европа", каза министър-председателят Бойко Борисов на лидерската среща в Египет, пише "Труд". "Стиснали сме си ръцете с канцлера Меркел, с Макрон, с Туск и с Юнкер", заяви още той." Каним инвеститори от Саудитска Арабия в проекта", подчерта премиерът.

"24 часа" добавя, че Борисов е поканил Саудитска Арабия в конкурса за строеж на газовия хъб "Балкан". Гърция, Сърбия, България и Македония организират преговори за инфраструктурата на Балканите.

"И ГЕРБ, и БСП се подиграват открито с Изборния кодекс", е водещото заглавие на "Сега". "ГЕРБ уж чакаше вето, но когато го дочака, реши, че няма да го гласува. БСП няма да подкрепи собствения си президент", пояснява вестникът.

Според "24 часа" нито ГЕРБ ще го приеме, нито левите ще се върнат в парламента по повод ветото на президента. Изданието цитира премиера Борисов, че Румен Радев вече е политически лидер. Вестникът подчертава, че ако БСП не се върне в пленарната зала, то ДПС ще реши изхода от ветото на Изборния кодекс.

В интервю за "Монитор", председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров информира, че загиналите при катастрофи са по-малко с 10% от предходната година. Със създаването на новата държавна агенция за безопасност на движението тенденцията трябва да се запази, казва Тодоров пред "Монитор".
Източник / БНР /

Коментари