Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

"Хаос беляза старта на електронната винетка", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието обяснява, че "на втория ден след реалното въвеждане на електронната винетка, която заменя досегашната хартиена, граждани се оплакват, че им се налага да плащат по два пъти.

Невинаги в системата се отразява преобразуването на хартиения стикер в електронен. Често не се получава и съобщение за направената покупка на посочения имейл. На сайта на тол системата липсва достатъчно информация за местата, от които може да се купи винетката, а някои от терминалите за самотаксуване не работят. Така в първите дни на новата година много водачи по неволя се оказват нарушители".

По традиция, подчертава "Сега", от Агенция "Пътна инфраструктура" вчера омаловажиха проблема. По думите на шефа й Светослав Глосов за изданието проблемите се преекспонират, но ще бъдат отстранени в "най-кратки срокове".

"Страх от "бонус-малус" намали безумието на пътя", пише вестник "Труд". Всекидневникът посочва, че броят на катастрофите, на загиналите и ранените по пътищата е намалял през 2018-а. Сред основните причини за това, отбелязва "Труд", са и психологически, между които и широкото обществено обсъждане на бъдещата система "бонус-малус", за застраховката "Гражданска отговорност". Предварителните данни сочат, че през изминалата година са станали с 214 по-малко тежки катастрофи, а с 10 на сто е намалял броят на загиналите, допълва изданието.

"Инфлацията тази година ще "изяде" повишените доходи", информира вестник "Земя", като цитира прогнозата на финансовия анализатор Цветомир Цачев пред БНР. След по-високите цени на комуналните услуги и на стоките, след поскъпването на индустриалния ток и на водата в джоба на българина няма да остане много от обещаното 10% увеличение на заплатите на държавните служители, допълва "Земя".

"За първи път Пловдив пред София по поскъпване на жилищата", съобщава вестник "24 часа", като се позовава на данни на Националния статистически институт. За третото тримесечие на 2018 г. жилищата в Пловдив са нараснали с 9,6%, докато в столицата поскъпването е 7%. Скокът на цените във втория по големина град в България идва преди всичко от поскъпването на съществуващите жилища, чиито цени нарастват с 11,5% на годишна база, а не толкова от новото строителство, чието поскъпване за същия период е 6,2%. В София е обратното – новото строителство поскъпва с 8,1% спрямо година по-рано, а съществуващите жилища поскъпват с 6,5%, обяснява "24 часа".

"Децата с най-тежки увреждания у нас са се увеличили за една година с 4 на сто", информира във водещата си публикация  вестник "Монитор".  От данните на Агенцията за социално подпомагане е станало ясно, че през 2017 г. броят им е бил 5791, а през 2018 г. е станал 6051. Същевременно малките пациенти с увреждане над 50 на сто са намалели с 1100 за година, уточнява изданието.
Източник : / БНР /

Коментари