Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

Българинът може да разчита по празниците не само на 24-часова спешна медицинска помощ, но и на специализирани здравни услуги, пише  „Труд“.  Вестникът отбелязва, че в София клиниките и отделенията на Пирогов са на денонощно разположение за спешни случаи от областта, а при необходимост  и от страната. Друго лечебно заведение в столицата е Националната кардиологична болница. Спасението в Пловдив са спешните отделения и частната бърза помощ, а във Варна закъсалите със здравето ще се обслужват от спешните центрове на болниците Св. Анна, Св. Марина и Военноморска болница.

Стотина лева трябват за традиционния коледен обяд на четиричленно семейство, пресмята „Монитор“. Най-големи суми за Рождество ще отидат за месото, алкохола и някои специални сладкиши.

Близо 1600 полицаи ще пазят църквите по Коледа, посочва „Телеграф“.  Въоръжени ченгета ще бдят и на площадите в големите градове по време на новогодишните празненства и концерти.  

Потребителските заеми на хората нараснаха с рекордните 16% за година и в края на ноември надминаха 9 милиарда лева. Предоставените от банките кредити се увеличават с най-високите темпове от средата на 2009 г. насам, посочва „Труд“ като се позовава на данни от БНБ.

Банки връщат пари и отказват депозити на български политици, магистрати и други важни хора, пише „24 часа“. От януари тази година България е част от автоматичен обмен на данни с Европейското икономическо пространство и още 90 държави. Това означава, че банките са длъжни веднъж годишно да дават на БНБ и НАП информация за сметки и движенията по тях. Финансови институции предпочитат да откажат депозити на такива лица, дори и парите да са очевидно чисти, пред разправията с чужди банки, посочва вестникът.

Близо три и половина тона злато, сребро и платина за над 20 милиона лева е продала на търг досега Националната агенция за приходите, показва справка на агенцията за „Телеграф“. Златото е активът, за който има най-голям интерес на публичните търгове.

  Източник : / БНР /

Коментари