Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

Вестник „Земя“ цитира думи на посланика на Русия у нас Анатолий Макаров, че „Турски поток“ минава през България“. Той заявил това в отговор на въпрос на пресконференция, като казал: „…планът остава, както са го обявили руснаците, а именно – през България“.

Изданието, заедно с  „Дума“, коментира и протеста на строителите с обобщението, че е български прецедент властта и капиталът да са заедно срещу опозицията.  На първа страница на опозиционния вестник е поместена снимка на премиера Борисов с посетили го протестиращи строителни босове с надпис „мафия“. За два часа кабинетът даде милиард и 450 милиона лева за строителни фирми и само 70 хиляди за образование, пише под снимката.

В подобен дух е и водещото заглавие на „Сега“ – „Кабинетът похарчи един милиард и 700 милиона лева за час“. Кметове и строителни фирми ритуално благодариха на правителството за отпуснатите пари, е подзаглавието. Строителната камара призова премиера, „…да не се опъва на политическото говорене“, пише още вестникът. „Сега“ също коментира протеста на строителите. В рубриката си „Наблюдател“ пише: „С протест репутация не се гради“. Когато бизнесът търси политическа подкрепа, значи нещо не е наред с бизнеса, заключава изданието, публикувало също снимката на премиера с ръководители на крупни строителни фирми.

„24 часа“ представя пространно протеста на строителите и последвалите срещи на шефовете на мощни фирми с управляващите. Премиер, министър, парламент и 60 хиляди българи подкрепят строителите, според вестника. Цитира се и президентът Радев, който също прие ръководители на бранша: „Моето доверие няма да бъде спечелено с протести“.

„Работим тръбата да мине през България“, пише „Труд“, като цитира посланика на Русия у нас Анатолий Макаров по повод втората тръба на газопровода „Туски поток“. Дипломатът е добавил, че Москва и Брюксел работят по създаване на нова директива за „Турски поток“ и „Северен поток 2“. Има и друг акцент в това издание от пресконференцията на Макаров – „Ако на българския бряг НАТО разположи ракети, Русия няма да мълчи“, заявил Макаров.

Брюксел наложи наблюдение над застраховката „зелена карта“ заради български полици на коли в чужбина, информира „24 часа“. Наши компании не изплащали щети при катастрофи зад граница. Наблюдението означава, че българското представителство в общата европейска система „зелена карта“ ще трябва да отчита всеки месец паричните потоци.

Болници точат пари от Здравната каса с по пет операции годишно, пише „Монитор“. Вестникът цитира директора на "Пирогов" Асен Балтов. Той пояснява, че има болници с акредитация за най-високо равнище, но в тях липсва необходимото за това компетентно медицинско лице. Лекари настояват да се изготви индекс на болниците, допълва "Монитор". Това е необходимо, за да може пациентите да знаят коя болница какво качество на лечение предлага. Например, за да е на ниво кардиологична болница, в нея трябва да се извършват поне 250 операции на година.

„Телеграф“ предлага доста потребителски теми. Една от тях – пробутват ни олио за зехтин. „Светещи гирлянди помпат сметката за ток“ е друго заглавие. Вестникът разказва и за неволите на живеещи в саниран блок в столичния квартал „Люлин“, в който фирмата за топлинно счетоводство „Тахем“ отказва да направи определена корекция, с което обрича хората да останат без отопление от Нова година.
Източник : / БНР /

Коментари