Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

"Радев брани въгледобива ни в Полша", пише "24 часа". "България подкрепя парижкото споразумение, но е против договорености над вече постигнатите" ще е духът на изказването днес на държавния глава в конференцията в Катовице. Повод е предложението на Австрия за пълно спиране на добив на твърди горива в Евросъюза, пояснява вестникът.

"Затлъстелите българчета набъбнали два пъти", съобщава "Монитор". Данните са от доклад на ООН, проследяващ тенденцията в продължение на 15 години.В документа се подчертава, че храната е основният фактор за влошеното здраве на хората по целия свят. 

"Труд" съобщава от първа страница, че над 500 хиляди българи вземат редовно наркотици. Всяка година над шест хиляди души търсят помощ, за да се отърват от вредната зависимост. Проучването е на националния център по наркомании. В доклада се подчертава, че страната ни е транзитна за всички видове дрога. По-заможните предпочитат кокаин "айс", тоест примесен със синтетични вещества. Специалист пояснява за вестника, че все повече зависимите търсят легални заместители на наркотиците.

15-годишен младеж спасил старци от пожар, пише "Телеграф". Емрах Стефанов се борил с огъня 6 часа в село Чакали в обищна Елена.  момчето е участвало преди години в състезание "Млад огнеборец".

Според разследване на вестник "Сега", бившият регионален министър, сега заместник-министър Николай Нанков също живее в чуждо жилище без пари. Той живее от 2011 година в апартамент в столицата на семейна приятелка, разясняват от пресцентъра на регионалното министерство. Тя пък живеела в къщата на Ненков в Априлци.

"24 часа" предлага анализ на тема "Ще живеем ли по-богато догодина с бюджет 2019-та?". Икономиката и доходите ще имат ръст, данъците са леко нагоре, а инфлацията е под контрол, пише в анализа. Отбелязва се и рекордно високият бюджет за здраве, над 5 милиарда лева.

"Монитор" предлага подробности за цените на едро на храните в страната, според която кашкавалът е най-евтин в Пловдив, а сиренето – в Добрич. министерството на отбраната продава жилища на промоция, по 50 лева за квадратен метър. Нощувка в зимните курорти се движи от 50 лева до 150 – това са още теми в днешния брой на вестника.

"Зърното все по скъпо", информира "Земя". Най-много е поскъпнал ечемикът – с над 40 на сто за една година. 

Пространен анализ за съдебната сага "Октопод" предлага "Сега". Девет години след шумната акция на Цветан Цветанов, резултатът е трагичен за държавата, обобщава изданието. Специализираният съд оправда изцяло основния обвиняем Алексей Петров, а страната ни беше осъдена от Европейския съд по правата на човека да плати на някои обвиняеми над сто хиляди евро.
Източник : / БНР /

Коментари