Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

Енергийният министър Теменужка Петкова официално обяви: "Турски поток" минава през България" – това е водещото заглавие на "Труд".  Министър обяви това минути след като "Газпром" съобщи, че планира да участва в процедурата по запазване на мощности в бъдещия газопровод. Петкова подчерта, че ще спазваме всички европейски правила, за да не допуснем грешката с "Южен поток". "24 часа" също информира на първа страница, че "Турски поток" завива към нас, а не към Гърция, какъвто беше другият вариант. "Булгартрансгаз" е почти готов да започне да изгражда инфраструктурата, допълва изданието. Депутатите приеха енергийна стратегия на стойност два милиарда и 800 милиона лева с хоризонт 2020 година, пише още вестникът.

Министерството на здравеопазването планира да създаде мегапедиатрична клиника, съобщава "Монитор". 10 детски клиники ще бъдат обединени. Базата ще е сградата на бившата правителствена болница, на която ще отменят ведомствения статут.

"Вождът е винаги в бяло" е озаглавен политическият коментар за изминалата седмица във вестник "Сега". Не може да си чист, когато си начело на оцапани хора, продължава анализът. Наесен догодина ще имаме изцяло нова ситуация, на върха на която вече няма да е ГЕРБ, прогнозира авторът с уточнението, че сривът на доверие в управляващите ще продължи.

През започналия днес декември предстоят интересни температурни разлики, пише "Телеграф".  Синоптиците очакват от минус 15 до плюс петнайсет градуса. По Коледа сняг няма да има, прогнозират те.

"Труд" представя световноизвестния ни плувец Петър Стойчев, бивш служебен министър на спорта. Петър Стойчев издържа блестящо, както винаги, поредното си предизвикателство – спечели убедително първо място на състезание в ледени води край бреговете на Антарктида. Роденият в Момчилград спортист има в постиженията си и най-краткото преплуване на Ламанша през 2007 година, припомня вестникът.

Още видни спортисти в днешната преса – в "24 часа" двамата  боксьори Кубрат и Тервел Пулеви споделят "Караме се за дребни и големи неща, но братската любов е над всичко". Малкият Пулев казва: "Не искам синовете ми да стават боксьори", докато батко му заявява, че и след пет години се вижда във все такава суперформа.

За Никулден в Бургас ще покажат тефтерчето на отишлата си твърде млада от този свят поетеса Петя Дубарова, пише "Телеграф". Предстоящата експозиция ще покаже предмети на хора, оставили следа в историята на Бургас и страната. Сред любопитните предмети ще е и тромпетът на починалия неотдавна композитор Тончо Русев, роден в морския град.

От понеделник – коледен подарък за потребителите, информира "Монитор". Всички ще можем да пазаруваме онлайн в страните-членки на Евросъюза без ограничения. Две трети от големите фирми вече са дигитални, при малките този процент обаче е едва 20 на сто.

Вестник "Сега" предлага интересни разсъждения на тема: "Какво ще стане, ако парите изчезнат". Все повече се засилва тенденцията разплащанията да станат безкешови. Анализът е препечатан от испанския вестник "Ел паис" и дава подробности за система, предлагаща банкнотите и монетите да изчезнат от всекидневието ни.
Източник : / БНР /

Коментари