Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

Държавата се изгаври с децата с увреждания – отнема им помощи", пише в заглавие вестник Сега. Изданието коментира, че вместо да увеличи подкрепата за хората с най-тежки увреждания, държавата ще отнеме част от правата им, като в някои случаи ще се стигне до намаление на помощта за тях и до още по-невъзможен достъп до асистенти. Това следва от законопроекта за личната помощ, приет на второ четене в социалната комисия на парламента. Това е законът, който искаха майките на деца с увреждания и заради който сега недоволството им е на път да избухне с нова сила. Възмутена от гласуваното, омбудсманът Мая Манолова заплаши да сезира Конституционния съд.
"Дойде грипът, който удря бремнните и младите", информира 24 часа. Първите два случая на свински грип са били потвърдени от Националния център за заразни и паразитни болести. Оттам съобщават, че този грип е много опасен. Характерното за него е, че води до бързи усложнения при млади и бремнни, както и при хора с наднормено тегло. Обичайното антибиотично лечение не дава резултат, а болните трябва да бъдат лекувани в болница.
Близо 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни на "Евростат", цитирани от Дума. Средният показател в ЕС за хората, които не са могли да реагират адекватно пред неочаквани парични предизвикателства през миналата година, е бил 34%, допълва изданието. 
Земя съобщава, че "44% от българките са в риск от бедност, като повече от половината заети жени са концентрирани в нископлатени отрасли, в които следната заплата е от 670 до 900 лева. Дамите у нас печелят с 14 на сто по-малко от мъжете, докато разликата в запалщането между двата пола в Европа е 16% в полза на мъжете. Данните са на КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт".
"Следим чиновника по интернет дали мотае жалбите ни", пише вестник Труд. Това ще стане чрез Системата за сигурно електронно връчване, в която до петък е длъжна да се включи държавна админситрация. Включването в системата означава да получаваме по имейл фишове и глоби. МВР, Министерството на околната среда и правосъдното ведомство още не са се включили в ситемата, уточнява "Труд".
Източник : / БНР /

Коментари