Общество

Преглед на печата

Написано от Димитър Насков

"Борисов иска от Путин 15 милиарда кубически метра газ за хъба до Варна", пише на първа страница "24 часа" по повод предстоящата среща на премиера и руския президент. В темите на срещата им е въпросът за по-евтино гориво за България след споразумението на Европейския съюз с "Газпром". Вестникът припомня, че днешната среща на Борисов и Путин ще е трета за тях от 2010 година.

Според "Труд", рестартирането на АЕЦ Белене също е сред темите за двустранния разговор.

"Дума" помества коментар за започващото днес двудневно посещението на Борисов в Москва. Заглавието е: "Тегли-Бутай пак среща Путин". Подзаглавието е "Някои актуални спомени как Бойко Борисов и компания работеха по "Южен поток" и какво произлезе от това".

"Безплатното" саниране приключва окончателно догодина, пише "Сега". Широко рекламираното от управляващите саниране ще завърши със скромни резултати близо петилетка след началото. Замразената в момента програма може да се поднови, но срещу заплащане от собствениците.

Според председателя на Сметната палата Цветан Цветков, трябва да има контрол и над имотите и парите на нашите политици в чужбина. В интервю за "24 часа" Цветков подчертава, че е трудно да се установи кой е инвестирал в модерните напоследък фондове и акции на приносител. Той добавя, че гражданското общество вече има своя роля в надзора над публичния сектор.

Според експерта Стефан Христов, вече няма как сметка да бъде скрита от данъчните служби, независимо в коя точка на света се открива. В интервю за "Сега" Стефан Христов – председател на фондация "Граждани срещу бюрокрацията", прогнозира, че в скоро време банковите такси ще се хармонизират.

"Всеки трети бави плащания", съобщава "Земя". Втори сме в Европейския съюз по дял на хората с просрочени задължения по ипотеки и битови сметки.

"В кренвиршите няма месо", категоричен е д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, в интервю за "Телеграф". Той казва, че колбасите са пълни със смес от свинска кожна емулсия, смлени сухожилия, соев протеин и вода. Д-р Иванов е на мнение, че трябва да се забрани употребата на хидрогинирани мазнини.

"Случайни играчи разбъркаха пазара на розово масло", заявява в "Стандарт", Веселина Зумпалова-Ралчева, дългогодишен розопроизводител. Свръхпроизводството е причина за ниските изкупни цени, добавя тя.

Според "Монитор", туристическият бизнес запазва постоянните си работници, като им увеличава заплатите с 20 на сто. Наемат пенсионери за обслужващ персонал заради недостиг на кадрите в морските курорти. Двойно повече ученици ще работят през идващата лятна ваканция в сравнение с миналата година. В интервю за "Монитор" специалистът по туризъм проф. д-р Стоян Маринов, информира, че се очакват 5 милиона и 300 хиляди туристи през лятото. Има спад на руски туристи и повече французи и белгийци в сравнение с 2017 г. От 10 до 30 на сто от нощувките ще са на български клиенти.

"Бургас става морска столица на Европа" – това е водещото заглавие на "Стандарт". На 31 май и на 1 юни градът ще е домакин на Европейския морски ден.

Пловдив събира световни асове на отбраната, пише "Труд". Тази година 21 чужди и 48 родни компании ще покажат новото в отбарнителното оръжие на започващото днес изложение в града на тепетата.

Източник : / БНР /

Коментари