Вашите сигнали

От пощата: От началото на годината стриктно разделяме боклука си и ефектът е поразителен

Написано от Добрина Димитрова

Пещера.Скъпи читатели, все по-често ни пишете във Фейсбук и все по-рядко ни пишете на нашата поща novini_peshtera@abv.bg. За това с удоволствие ще публикуваме едно писмо от наша читателка, получено на пощата ни през почивните дни:

Много често плюем и отричаме, без да слушаме, без да мислим. В моето семейство решихме веднъж да се вслушаме в това, което ни казва кметът на Пещера. В няколко интервюта по телевизията и във вестника той ни обясни, че такса смет няма да се увеличава, но ще разчита и ние да се постараем малко повече. Просто да започнем да събираме отпадъците си разделно. Ние сме прекарали малко време в чужбина и там сме го правили. Тук обаче бяхме свикнали да хвърляме всичко в гюма пред къщата и да не го мислим толкова. Е, след всичката информация за новия начин на изхвърляне на боклука, че това ще струва много повече отколкото досега, решихме да приложим опита си и в Пещера. От началото на годината стриктно разделяме боклука си и ефекта е поразителен. Не, че сме очаквали да е друго, но тук не го бяхме правили. Хвърляме стъклото и пластмасата в съответните контейнери, хартиените отпадъци си горим в печката и съответно боклука в нашия гюм е минимален.

А стъклото и пластмасата ще бъдат рециклирани.

Всъщност не знам защо пиша това и дали въобще ще го публикувате, още повече, че знам колко хора ще реагират сигурно и негативно. Обаче много ми се иска и тук да полагаме поне минимални усилия и ние да правим нещо, за да ни е по-добре. Не само да мрънкаме и да съсипваме в очакване друг да се грижи за нашия комфорт извън дома.

Та, Пещера си е наша, хвърляме си боклука където ни падне, но ние после ходим по него, понякога ме е яд да отида в парка и да видя празните кошчета, но около пейките да има боклук. И днес като си хвърлях стъклените отпадъци ме подразни, че точно до синия контейнер има изхвърлени стъкла, върху тревата.

Не споделям това в своя Фейсбук профил, защото отдавна нямам такъв. Твърде много злоба и завист има в него, и твърде малко искрени усмивки. И за това ви моля повече да си говорите с реалните хора в живота ви, не с онези от компютъра.

Няма да досаждам повече

Ани

Коментари