Институции

На 21 юни ще бъде открита паметна плоча на Богдан Миндизов

Написано от Величка Ачева

Пещера. На 21 юни 2018 г. се навършват 105 години от смъртта на подпоручик Богдан Миндизов – участник в Балканските войни и геройски загинал в боевете при Криволак..

В негова памет по инициатива на Община Пещера и Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще открият паметна плоча на 21 юни от 11.00 ч. на  кръстовището на ул”Богдан Миндизов” и ул.”Оборище”.

Кой е Богдан Миндизов?

В  пантеона  на героите дали живота си за свободна, независима и обединена България поколения българи, с особена почит, преклонение и възхита се обръщат към паметта на  всички загинали по време на войните за национално обединение от 1912 – 1913г. – а именно  Балканската и Междусъюзническата. Един от тях е нашия съгражданин  Богдан Христов Миндизов , чиято забележителна саможертва, го остави  само на 23 години, там – на бойното поле в Македония при Криволак.

Богдан Миндизов е роден на 8 октомври 1890 г. в Пещера. Още през ученическите  години у него се проявява таланта на самоук музикант – пее, свири на различни инструменти, даже композира. Активно участва в читалищния живот. С това е известен в своя роден град, но това ще го направи популярен и сред войниците в тежките дни и нощи на Балканските войни.  

Заради своята доблест, принципност и организационни умения подпоручик Богдан Миндизов е произведен в адютант на Дружината, който  като подофицер изпълнява щабни задачи и подпомага командира на войсковата част. Но музикалната му дарба не го оставя спокоен и в това тежко и драматично време. И на фронта той твори. Обзет от патриотични чувства Миндизов създава песента  „Потомци сме на Крум”. Тя става любима не само на пещерци, а се  пее от целия полк, превръща се в химн на полка. Всички я наричат „Миндизовия марш”.

Неговата храброст и неговата гибел, само на 23 годишна възраст, вечно ще живеят  в паметта ни и ще са огромен пример за идните поколения за това какво значат някои позабравени понятия като воински дълг, любов към Родината, саможертва.

Коментари