Вашите сигнали Общество

Изравнени цени на имотите в Пещера и Пазарджик

Написано от Добрина Димитрова

Пещера.Цените на имотите в Пещера не отстъпват, а понякога дори са по- високи от тези в Пазарджик. Това показва наше проучване на предлагането на двустайни апартаменти в центъра на града в двете населени места. Проверка в сайтовете на няколко агенции за недвижими имоти води то извод. А причина за това проучване е фактът, че няколко пъти наши читатели ни пишат, че при търсене на жилище в Пещера се натъкват на много високи цени на предлаганите имоти.

54 400 лв. струва двустаен апартамент, 65 кв.м., в центъра на Пещера. Или някой, който е решил да си го купи трябва да приготви малко над 836 лв. на квадратен метър. В същото време се оказва, че двустаен апартамент, 95 кв.м., в центъра на Пазарджик струва 74 948 лв. или малко над 788 лв. на кадратен метър. Това показва справка в една агенция за недвижими имоти. Тоест при тези цифри квадратния метър в областния град излиза с 48 лв. по – евтино от Пещера. В същото време тристаен апартамент от 115 кв.м. в иеалния център на съседното Брацигово може да се купи за 50 000 лв. Ако беше в Пещера той би струвал близо 100 000 лв., ако ползваме изчислената цена на квадратен метър.

Какво обуславя това съотношение и защо цените в далеч по-малкия град Пещера не отстъпват на тези в големия областен град ние не можем да кажем. И все пак цената е функция на търсенето и предлагането.

Коментари