Институции Общество

Експерти обясняват как ще протече европейската програма за енергийна ефективност

Пещера.Експертен екип на община Пещера провежда срещи със собствениците на всички жилища, които са одобрени по Оперативна програма „Региони в растеж“. 43 са сградите, които са включени в програмата за енергийна ефективност на ОПРР. Те са обединени в 5 лота. За разлика от националната програма, европейската допуска освен блокове и къщи.

Целта на срещите, в които са поканени собствениците по лотове, е хората да са напълно запознати с това, което предстои. На първо място е идеята те да правят разлика между двете програми, по които в България се работи за енергийна ефективност. Предстои на интернет страницата на Община Пещера – peshtera.bg да бъде стартирана секция, в който да се качват всички материали по двете програми за саниране. На всяка среща се водят подробни протоколи, които също ще бъдат публично оповестени.

sanirane-sreshta

„Обясняваме на хората, че мине ли обследването те вече нямат право да променят нищо по сградата. Ако се наложи авариен ремонт, трябва задължително да ни уведомят. Другият въпрос, който интересува присъстващите е могат ли да продадат жилището си, след като е включено в програмата.Отговорът е да, единствето задължение е новият му притежател да влезе в Сдружението на собствениците. С тези срещи и публикуването на протоколите от тях искаме да няма неясноти, всеки собственик да има достъп до информацията, защото не всеки може да дойде на тези срещи“, коментира Веселин Джелатов, директор на дирекция „Европейски фондове, стратегическо планиране и обществени поръчки“.

Тази седмица са последните срещи.

 

 

Коментари