Общество

Ден на розовата фланелка в ОУ“Петко Р.Славейков“

Написано от Величка Ачева

Пещера. Традиционно ОУ“Петко Р.Славейков“ в Пещера се включи в отбелязването на Световния ден за борба с училищния тормоз. Денят е известен още и като Денят на розовата фланелка и е винаги в последната сряда на февруари.

По този повод днес училището посрещна своите ученици, украсено в розово и със специално обозначена стълба на успеха. Всяко стъпало изминато от учениците имаше различно мотивиращо послание, а на върха табела напомняше на всеки, че няма асансьор по пътя към успеха, а трябва да използваме стълбите.

Тази година денят на розовата фланелка в ОУ“Петко Р. Славейков“ насочи вниманието към кибер тормоза, на учениците бяха разяснени начините и опасностите за оказване на тормоз в онлайн пространството, поусни пред репортер на Пещераинфо отговарящият за мероприятието учител Анелия Ходжова. Създадено е информационно табло, а от Община Пещера са предоставили брошури.

Лекция пред родителите тази вечер ще изнесе секретарят на МКБППМН – Община Пещера. Златка Златанова ще представи на вниманието им презентация на тема: „Насилието между децата – какво трябва да знаем за него?“, допълни Хожова.

Инициатива „Розова фланелка“ започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

„Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

Коментари