Институции Региона

Грипна епидемия в цялата област

grip
Написано от Величка Ачева

Пазарджик. От утре, 19 януари, до 23 януари, вкл., област Пазарджик е в грипна епидемия. Решението бе взето днес от Регионалния пандемичен комитет. Спират се детските и женски консултации, плановите операции, свижданията в болниците. Тъй като пикът на заболеваемостта се очаква през следващата седмица, Регионалното управление по образованието ще направи предложение до министъра на образованието, учебните занятия да бъдат преустановени от 19 до 23 януари вкл., като от 14.00 ч. на 23 януари Пандемичният комитет ще заседава отново, за да направи нов анализ на обстановката и ще реши дали грипната епидемия (и прекратяването на учебните занятия) ще бъде удължавана, съобщи областният управител и председателстващ комитета Стефан Мирев.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова посочи, че процентът на отсъстващите от занятия заради заболяване ученици в региона е 29.73%. Най-малко са болните в общините Батак и Сърница – около 16%, а в общините Лесичово, Септември и Брацигово те са над 30%. Валентина Кайтазова добави, че през последната седмица отсъстващите са се увеличили средно с 9% и посъветва родителите, по време на дните грипна ваканция да ограничават събиранията на деца.

Изолираният в Пазарджик грипен вирус е тип Б „Ямагата“. Медиците съветват да се търси лекарска помощ, за да се прецени индивидуално лечението и вида на антивирусния препарат. Председателят на пазарджишката колегия на общопрактикуващите лекари д-р Кулински посочи, че антибиотиците не помагат, но и могат да навредят. При правилният, според него, антивирусен препарат, подобрение, по отношение високата температура, се наблюдава още на следващия ден.

Коментари