Любопитно

В 23.02 часа днес настъпва Есенното равноденствие

Написано от Димитър Насков

Есенното равноденствие е един от най-пищните слънчеви празници, символизиращо равновесието и мъдростта. Изравняването на деня и нощта изобразява изцелителния баланс и природната плодоносна пълнота. По вид този момент от слънчевия цикъл отговаря на пълнолунието от лунните фази. Есенното равноденствие е и фестивал на жътвата – време за празнуване и за благодарност, време за пренареждане и за намаляване на темпото. Това е период на изобилие от плодове и зърнени храни. Той бележи кулминацията на усилията през годината, когато се събират и плодовете от труда ни. Почитат се даровете на Майката Природа и енергиите на земята и небето, които подхранват растенията и осигуряват изобилна реколта. 
Есенното равноденствие се чества с огнени ритуали – на открито или в къщи. Можете да го отбележите, като запалите множество цветни свещи и ги поставите в свещници, изработени от дърво, глина, камък или други природни материали. Цветовете на сезона са кафяво, оранжево, жълто, златно и червено. Можете да декорирате дома си с аксесоари с есенни мотиви. 

В българската традиция Есенното равноденствие се отбелязва с празника Кръстовден. На Кръстовден слънцето стига междата, откъдето бавно започва пътят към зимата. Денят и нощта "се кръстосват" и бележат началото на тъмния период на годината, когато енергията се прибира навътре. В някои български краища започват есенната сеитба и оран. Осветява се семето за посев. Тогава започва гроздоберът и подготовката за направа на есенното вино, затова денят се нарича още Гроздоберник. Вечерта преди Кръстовден в къщата се донасят пшеница, грах, тиква, картофи и грозде. На следващия ден те се варят и ритуално се поднасят на трапезата, като символ на плодородна реколта. Не се работи и се спазва строг пост. 
Кръстът изобразява геометрично описание на световното дърво и на човека, символизира живот, единство на дух и материя. Смята се за защитно средство срещу всякакво зло.

Коментари