Общество

В СУ“Св.Климент Охридски“ завинаги ще запомнят човека с голямо сърце – Красимир Узунов

Красимир Узунов в залата на НЧ"Развитие" в Пещера.
Написано от Величка Ачева

Собственикът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов ще бъде погребан с военни почести в Централните софийски гробища на 28 февруари. Погребението ще се състои от 15.00 часа в Парцел 1, ред 8, гроб 26.
Поклонението пред тленните останки на Красимир Узунов започва от 10.00 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб на бул. „Цар Освободител“ №7. Опелото ще отслужи викарият на Софийската митрополия епископ Поликарп в църквата „Света София“, от 13.00 часа.

Роденият в Пещера Красимир Узунов ще бъде запомнен като журналист, историк, военен. Но той ще остане в съзнанието на своите съграждани и като голям дарител, най-вече към родното си училище СУ“Св.Климент Охридски“.

„Запомнящо е дарението, което Красимир Узунов направи на нашето училище по повод неговия вековен юбилей, а именно скулптура от дърво на патрона на учебното заведение“, споделя директорът на училището днес Павлина Начкова. Скултурата е дело на охридски майстор дърворезбар и е пренощувала на гроба на Св.Климент, спомня си тогавашната директорка Пипина Кълвачева. След поставянето и във фоайето на училището е организиран празник, а дърворезбата е осветена от митрополит Николай. Красимир Узунов обаче не е присъствал. Според Пипина Кълвачева, той никога не е парадирал със своите дарения, винаги е бил изключително скромен и е бягал от това внимание.

Конферентната зала на СУ“Св.Климент Охридски“.

Част от дарените мебели за канцелариите в училището.

А той е направил много за своето училище – дарил е обзавеждането на всички канцеларии, благодарение на Красимир Узунов училището има съвременно оборудвана конферентна зала, в която бе и срещата с министъра на образованието Красимир Вълчев. Освен това гимназията е получила много книги, компютри от своя възпитаник.

Днес всички в училището, а и в Пещера, страдат за ненавременната загуба на Красимир Узунов, който никога не забрави родния си град, съгражданите си и за жалост напусна този свят преди да подреди някои исторически пъзели, свързани с миналото на града и неговите герои.

 

Коментари