Любопитно

Времето през март- студ и топлина

Написано от Димитър Насков

Очакваните най-ниски температури през месец март ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, на места – до минус 20 градуса, а най-високите – между 19 и 24 градуса.

През първото десетдневие от месеца валежите ще са често явление и ще има условия за значителни количества. През повечето дни ще превалява предимно дъжд, а в периода 2-4 март в Западна и Северна България ще превали и сняг. Ще има условия и за поледици. 

През второто и третото десетдневие на март времето ще остане променливо, с превалявания. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения, при които дъждът в Северна и Западна България ще преминава в сняг. Най-голяма вероятност за валежи има около 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март.

Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 градуса.

Коментари